24. mars
UngIntro er et pilotprosjekt vi håper vil kunne utvides til flere steder i landet på sikt. Vi har et stykke igjen før vi er der, men synes vi har oppnådd mye fint allerede. Her er noen av historiene!
UngIntro er en frivillig organisasjon som skaper møteplasser mellom lokalbefolkningen og unge asylsøkere gjennom felles interesser og aktiviteter.
Våre historier
Høsten 2015 var en milepæl for UngIntro. Da begynte nemlig de første ungdommene på Lundby i arbeidspraksis hos hotellkjeden Choice. Til nå har tre av dem vært gjennom tre måneders praksis, og responsen har vært fantastisk både fra Choice og ungdommene selv.
– Vi var hoppende glade da vi dro i land UngIntros aller første praksissamarbeid. At Choice Hotels tar samfunnsansvar og gir ungdom i en svært sårbar situasjon anledning til å bli kjent med norsk arbeidsliv betyr mye. At det har vært en så udelt positiv opplevelse for alle gjør det ikke mindre stas, sier daglig leder i UngIntro, Silje Bratberg.
Gjennom praksissamarbeidet tilrettelegger Nordic Choice for at ungdommene blir tilknyttet en avdeling for tre måneders arbeidspraksis de dagene de ikke har norskundervisning. De får også en mentor på hotellet som snakker samme språk som dem.
– Vi tror at aktiviteter ute i samfunnet er den beste måten å gi de enslige mindreårige flyktningene en god start på sitt nye liv i Norge. Arbeidspraksis har fra begynnelsen av vært et område vi har fokus på, i tillegg til ulike aktiviteter på mottaket og ute i lokalmiljøet. På denne måten får de et sted å gå til hvor de kan gjøre nytte for seg. Det øker følelsen av egenverd, samhold og selvtillit – og samtidig får norske bedrifter se hvilke ressurser disse ungdommene besitter.
Ali Ashgar kom til Norge som enslig, mindreårig flyktning for et drøyt år siden. Unggutten fra Afghanistan var den første fra mottaket på Lunner som kom i arbeidspraksis på Choice. I dag er Ali 18 år, og har flyttet til voksenmottak et annet sted på Østlandet, der han har fått praksisplass på en kafé. Han har bare godord å si om prosjektet
– Dagene blir lange når man bor på asylmottak – vi bare venter på svar på søknaden, og lurer på hvor lang tid det vil ta. Om det ikke var for arbeidspraksisen, vet jeg ikke hva jeg hadde gjort.
Elias og Ali Asghar er de første to guttene vi har fulgt opp i praksis. Begge gjorde en strålende god jobb fra dag én, og vi har utelukkende fått positive tilbakemeldinger fra Choice om arbeidet de har gjort og måten de har fremstått på i praksis. Guttenes innsats har bidratt til at en tredje gutt har fått muligheten til å gjennomføre praksisperiode på tre måneder. Alle tre guttene sier at praksis er for dem veldig positivt – de kommer seg ut i et arbeidsmiljø hvor de møter andre, praktiserer norsk aktivt og lærer om regler og normer i arbeidslivet. Og ikke minst, de har en grunn til å stå opp de dagene de har fri fra skolen (mandager og fredager), i stedet for å bli liggende til kl 11, eller 13.
Elias og Ali har begge fått innvilget oppholdstillatelse og har flyttet til andre kommuner i Norge. Vi er i kontakt med begge guttene, og de søker aktivt jobb, i nærheten av der hvor de bor. De ønsker å jobbe deltid mens de fortsetter å gå på skolen. Elias ønsker å studere medisin eller å bli ingeniør, mens Ali Asghar ikke er sikker på hva han har lyst til å jobbe med. Etter avslutning i praksis ved Nordic Choice Hotel har de fått diplom av UngIntro, som vil være til hjelp når de søker på jobb. Begge diploma er tilsvarende like, fordi det vi har skrevet, gjelder for begge to.
På grunnlag av tilbakemeldinger vi har fått fra Choice, har vi skrevet sluttrapporter om perioden guttene har vært i praksis. Om Ali Asghar står det blant annet om hans samarbeidsevner: «Ali har vært veldig frampå og aktiv i alt han har deltatt i. Han hadde en «ja» innstilling fra første dag. Han fungerer veldig bra i team.» Og om problemløsningsevner: «Om det er noe han lurer på, så spør han. Han har løst alle oppgaver med et smil.» Og om språktrening: «Det har fungert veldig bra i restauranten/ på kjøkken. Vi har forstått hverandre lett og greit. Vi synes at språket hans har blitt bedre og bedre for hver arbeidsdag.» Om Elias har vi fått tilsvarende gode tilbakemeldinger.
Vi vil dem våre beste anbefalinger, og ønsker Elias og Ali Asghar lykke til videre.
I fjor jobbet vi frivillig på Losæter, som er en kornåker og sæter i Bjørvika, Oslo. Ja, du leste, kornåkeren ligger i Bjørvika, midt i Oslo sentrum. Det var som å være på landet, men midt i byen. Vi lukte i potetåkeren, satte opp gjerder av pil, bakte brød og besøkte gårdsdyr. Gårdsdyrene bodde riktignok ikke i Bjørvika, men nærmere bestemt Bogstad gård. Innlegget om Losæter kan du lese her: Gøy på landet – midt i by’n!
I april startet vi gårdssamarbeid med Nordenga økologiske kursgård på Hadeland. Dette er altså virkelig på landet, i et av Norges viktigste distrikter for gårdsdrift. På Nordenga har eierne Laila og Petter to hester, rugehøns og haner, to kyr, hvorav den ene skal snart kalve, tre fårehunder og en gårdskatt. De tok kontakt med oss da vi etterlyste en gård i distriktet som ville ta imot ungdommer fra Lundby til å jobbe frivillig på gården.
I en måneds tid har vi nå samarbeidet med Nordenga, og dette fungerer veldig bra. Ungdommer fra Lundby får delta aktivt i arbeid på gården, og de har blant annet plantet jordbærstiklinger, laget et gjerde og de har møkket ut av stallen. I tillegg til å praktisere norsk aktivt gjennom praktisk arbeid, som jeg vil si er den mest effektive måten å lære språk på – ved å bruke språket i arbeid. Laila forteller at ungdommene har vært til stor hjelp for henne på gården, og de er så blide og hjelpsomme som dagen er lang
Blogginnlegg
24. mars
10. mars
22. desember