Kreativ bygging med LEGO

10. mars - 2017


Som barn likte jeg å bygge med LEGO. Jeg pleide å bygge hus, og jeg fant på historier om hvem som bodde der. Broren min bygde romskip og ulike slags fartøy, og imponerte meg stadig med hvor flink han var til å bygge. En genial side ved LEGO, er at det krever hverken byggtekniske ferdigheter eller språkferdigheter på norsk for å kunne bygge; noe som gjør at det er egnet også for unge asylsøkere. Jeg hadde derfor en idé om at vi kunne arrangere en aktivitet med LEGO-bygging som en aktivitet for ungdommene på Lunner asylmottak.

Forrige uke var det vinterferie i Oppland fylke, og de var bare seks ungdommer igjen på mottaket. Alle de andre var reist på besøk til venner eller familie. Ved oppstart av aktiviteten forklarte Venkatesh (frivillig) og jeg konseptet om LEGO. De fem guttene fra Afghanistan har aldri hørt om LEGO før – det er ikke akkurat etterspurt i hjemlandet til lek for barn og unge. Vi viste bilder fra Legoland av dinosaurer, skyskrapere og Nyhavn, København, for å vise at det er mulig å bygge byer av LEGO – i alle fall små byer.
Det som er så flott med LEGO, er at det er kun fantasien setter grenser for hva man kan lage, sa vi. Guttene fikk i oppgave å bygge noe og å fortelle oss hva de hadde skapt, på norsk. De forstod konseptet med en gang, og satte i gang med å bygge.

Ungdommene lagde noen finurlige kreasjoner. En av guttene lagde et langt tog. «Dette er et nytt tog i Norge», sa han. Han fortalte at toget frakter varer til kantiner. «Å, er det et godstog?» spurte jeg. «Ja, godstog! Det går til mange land, fra Oslo. Til India. Det frakter varer til kantiner. Jeg vil til Hyderabad i India.»  Transportmidler var populært blant guttene, og en annen lagde en bil. «Jeg har laget en bil. En vanlig bil. Noen ganger går vi ut» [på tur], fortalte han. Og en tredje bygde et politi-fly.

Bismillah var husbyggeren i gruppa, og han satte i gang med å lage et kremfarget hus på to etasjer. Huset fikk dekor på utsiden, en utelykt og blomster på taket. Da huset var ferdigbygd, så alle beundrende på huset hans. «Jeg har laget et hus,» fortalte han. «Jeg bor i andre etasje, og kanskje kjæresten min bor i første etasje,» flirte han. «Huset mitt er veldig fint. Det står i Hamar. Hamar er en veldig fin by.» Så kommenterte en av guttene, «Du har jo glemt trappa! Hvordan kommer du opp i andre etasje?» Og alle lo.

Vi fikk også tid til å spille basketball og cricket, til guttenes store glede, sammen med Venkatesh. Han har erfaring med begge deler fra India. Og LEGO slo virkelig an hos guttene. Vi skal ikke se bort i fra at det kan bli mer LEGO-bygging på Lunner asylmottak i nærmeste fremtid.

 

 

 

Kommentarer